Povijest Župe

Gradnju župne crkve započeo je župnik vlč. Adam Muchtin, 4. ožujka 1940. godine

Tjednik "Istina“, u uskršnjem broju, piše: „(...) Mali i sitni rad. To je više puta veća veličina nego bilo kakva pompozna manifestacija. Takvim malim, požrtvovnim i sitnim radom započela je i nastavlja se akcija za gradnju crkve svete Terezije od Maloga Isusa u Podvežici (Sušak). I kako je zgodna usporedba: malim, sitnim i požrtvovnim radom gradi se crkva u čast ove herojske djevojke i svetice, koja je baš putem malog, sitnog i požrtvovnog rada postala – heroj duha. (...)"

Mukotrpnim radom i uz mnoge poteškoće,  crkva je, koncem studenog, osposobljena za službu Božju. Svečano je blagoslovljena 8. prosinca 1940. Sa svojom novoizgrađenom crkvom u koju je ugađeno mnogo znoja, vjere, ljubavi i nade, Podvežica pripada župi sv. Jurja na Trsatu.  

6. prosinac 1941. - biskupski ordinarijat Senjsko-modruške biskupije izdaje dekret o osnivanju župe svete Terezije od Djeteta Isusa utvrdivši njene granice. Upraviteljem župe imenovan je vlč. Adam Muchtin, dotadašnji upravitelj trsatske župe. Župa započinje s radom 1. siječnja 1942. godine. Za župnika je imenovan vlč. Adam Muchtin.

Pokrajnje oltarne slike Blažene Djevice Marije i Sv. Josipa - naslikao vlč. Adam Muchtin, slikar amater, 1961. godine

Stijena apside oslikana 1945. godine - Carmino Butcovich Visintini, slikar, prikaz zaštitnice župe; vlč. Adam Muchtin, simbolički prikaz dva i dva jelena kod izvor-vode

Sveto hranište, vratašca; postavljeno na glavni oltar 1962. godine - ideja za vratašca velečasni Adam Muchtin

Župna zaštitinica sv. Terezija od Djeteta Isusa, sakristija, naslikao velečasni Adam Muchtin, slkar amater, 1939. godine