Duhovna događanja

Hodočašće u Međugorje od 22. do 24. rujna 2017.

"NA KRAJU ĆE MOJE BEZGRJEŠNO SRCE POBIJEDITI“

Hodočašće u Međugorje Župe sv. Terezije od Djeteta Isusa od 22. do 24. rujna 2017. sa župnikom vlč. Ivanom Šarićem

„Draga djeco! Danas vas pozivam na molitvu. Nek vam molitva bude život. Samo tako vaše srce će se ispuniti mirom i radošću. Bog će vam biti blizu i vi ćete ga osjetiti u vašem srcu kao prijatelja. Govorit ćete s Njim kao s nekim koga poznajete i, dječice, imat ćete potrebu da svjedočite, jer će Isus biti u vašem srcu i vi sjedinjeni u Njemu. Ja sam s vama i sve vas ljubim mojom majčinskom ljubavlju. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.“

Godišnjica smrti msgr. Adama Muchtina

Na današnji dan, prije 23 godine, 21. kolovoza 1994. na glasu svetosti preminuo je msgr. ADAMA MUCHTINA, prvi župnik naše župe.

Na blagdan svetoga Josipa 2013., zemni ostaci msgr. Muchtina (i njegove obitelji) preneseni su u crkvu svete Terezije od DI koju je, na sušačkoj periferiji u burno vrijeme velikih događaja i promjena, gradio, sagradio i u kojoj je dugi niz godina djelovao. 

Čovjek i svećenik, graditelj, umjetnik, skromna i samozatajna osoba kroz koju je Bog pokazao svu ljepotu ljudskog bića, osoba koja se nesebično darivala drugima i ugradila sav svoj život i trud u pastoralni rad, a onda i u gradnju naše župne crkve. 

Pri svakom spomenu imena vlč. Muchtina, njegova veličina, osobito danas, sve više raste što je odlika samo velikih ljudi, jer – bio je na službu i raspolaganje svima te je mogao s Isusom Kristom reći: 'Nisam došao da budem služen nego da služim.'

Proslava blagdana sv. Ivana Marije Vianneya i posveta prečistom Srcu Marijinu

Blagdan sv. Ivana Marije Vianneya, zaštitnika kapele danonoćnog klanjanja, svečano je u petak, 4. kolovoza 2017. proslavljen u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Vežici. Tom prigodom su župa, kapela danonoćnog klanjanja i klanjatelji kapele danonoćnog klanjanja posvećeni Prečistom Srcu Marijinom. Misno slavlje predvodio je župnik vlč. Ivan Šarić uz sukoncelebraciju vlč. Slobodana Bunoze, župnik na Škurinju, koji je predvodio i euharistijsko klanjanje. Posvetom Prečistom Srcu Marijinom i štovanjem relikvija svetih Francisca i Jacinte obilježili smo 100. godišnjicu ukazanja majke Božje u Fatimi. 

Godišnje hodočašće Fatima - Lurd

Godišnje hodočašće u Fatimu i ostala svetišta organizirala je župa sv. Terezije od Djeteta Isusa od 15. svibnja 2017. do 28. svibnja 2017.  Duhovna pratnja župnik vlč. Ivan Šarić.

Vjerujemo da je naše hodočasnike na putu pratio Božji blagoslov i da su se vratili okrijepljeni snagom svetih i Majčinom ljubavlju!

Fatimska poruka Neba: Na kraju će moje bezgriješno srce pobijediti!

Više pogledajte u foto-galeriji

Župno hodočašće od 5. do 12. listopada 2015.

Župljani Župe sv. terezije od Djeteta Isusa sa svojim župnikom i njihovim prijateljima hodočastili su tradicionalnu, o blagdanu župne zaštitnice sv. Male Terzije od Djeteta Isusa, od 5. do 12. listopada 2015. u Torino - Lurd - Lisieux - Pariz - Nevers - Paray le Monial - Grad Srca Isusova - Ars sur - Formans. Hodočašće je putovanje pojedinca ili kršćanske zajednice prema nekom svetom mjestu. Hodočasnici su na svom putu nastojali napuštati materijalne vrijednosti i okretati se duhovnima. Kršćanin polazi na put da svlada svoju vjeru na mjestima koja čuvaju uspomenu na Gospodina, ili na ona mjesta koja predstavljaju važne trenutke povijesti Crkve. Posjećuje svetišta koja časte Majku Božju, ili svetišta koja podržavaju živim primjer svetaca. Njegovo je obraćenje proces obraćenja, žudnja za intimnošću s Bogom, povjerljiva molitva za svoje materijalne potrebe. U svim svojim mnogostrukim vidovima hodočašće je uvijek za župljane čudesan milosni dar.

Proglašenje svetim roditelja sv. Male Terzije

U nedjelju, 18. listopada 2015., usred Sinode o obitelji, papa Franjo proglasit će svetim blažene Louisa i Zelie Martin, roditelje svete Terezije iz Lisieuxa, što će biti prvi put u povijesti da je neki bračni par kanoniziran istodobno, a neki od komentatora opisali su ovaj obred kao ‘najvažnije događanje Sinode’.

 

 

Nedjelja, 4. listopada 2015.

A pristupe farizeji pa, da ga iskušaju, upitaše: »Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?« On im odgovori: »Što vam zapovjedi Mojsije?« Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i – otpustiti.« A Isus će im: »Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!« U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali.

Znanstveni skup posvećen životu i djelu msgr. Adama Muchtina

Riječka nadbiskupija i Teologija u Rijeci - područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, u petak, 2. listopada 2015. organizirali su Znanstveni pogovor posvećen životu i djelu msgr. Adama Muchtina. Znanstveni skup održan je u dvorani Nadbiskupijskog doma u Rijeci, ul. Ivana Pavla II. Predavanja na znanstvenom skupu održali su eminentni predavači: dr.sc. Luboslav Hromjak, doc.dr. Marko Medved, mons.dr.sc. Mile Bogović, prof.dr.sc. Milan Šimunović, s.mr.sc. Veronika Popić, prof.dr.sc. Milan Špehar, Theodor de Canziani, prof., dr.sc. Mirjana Pinezić, doc.dr.sc. Franjo Velčić i Tihana Karlović, mag.theol.

Znanstveni skup otvorio je pozdravnom riječi riječki nadbiskup i metropolita msgr.dr.sc. Ivan Devčić. Ispred Teologije nazočnima se obratio prof.dr.sc. Milan Špehar te župnik župe sv. Terezije od Djeteta Isusa vlč. Ivan Šarić, župe kojoj je msgr. Adam Muchtin posvetio svoj život i djelo na slavu Boga. U pripremi znanstvenog skupa sudjelovali su doc.dr.sc. Marko Medved i vlč. Ivan Šarić.

Znanstveni pogovor posvećen msrg. Adamu Muchtinu

Riječka nadbiskupija i Teologija u Rijeci - područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, u petak, 2. listopada 2015. organiziraju Znanstveni pogovor posvećen životu i djelu msgr. Adama Muchtina. Znanstveni skup biti će u dvorani Nadbiskupijskog doma u Rijeci, ul. Ivana Pavla II. s početkom u 9,00 sati. Predavanja na znanstvenom skupu održati će brojni eminentni predavači.

Pozivamo svih koji mogu da prisustvuju predavanjima u čast i spomen prvog župnika župe na Podvežici.

 

 

 

U župi sv. Terezije od Djeteta Isusa svečano proslavljen župni blagdan

U četvrtak, 1. listopada 2015., na blagdan svete Terezije od Djeteta Isusa, uz brojne uzvanike i župljane, proslavljen je svečanim misnim slavljem, kojeg je predvodio riječki nadbiskup i metropolita msgr.dr. Ivan Devčić u sukoncelebraciji s braćom svećenicima, župni blagdan.

“Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.” (sv. Mala Terezija)

Svim župljanima još jednom čestitamo blagdan njihove zaštitnice i župni blagdan!

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa

Danas slavimo blagdan naše župne zaštitnice svete Terezije od Djeteta Isusa.

Nakon trodevne duhovne priprave koju je vodio fra Ivan Miklenić, danas na blagdan svete Terezije od Djeteta Isusa prijepodnevnu misu u 8,00 sati predvodit će fra Ivan Miklenić, dok će središnje euhatistijsko slavlje u 18,00 sati predslaviti riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Ovim misnim slavljem službeno se otvara znanstveni skup posvećen mons. Adamu Muctinu, svećeniku i graditelju podvežičke crkve. Skup će biti održan 2. listopada 2015. u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci s početkom u 9,00 sati.

“Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.” (sv. Mala Terezija)

 

Treći dan duhovne priprave - pobožnost sv.Tereziji i blagoslov ruža

U srijedu, 30. rujna 2015. pobožnošću sv. tereziji i blagoslovom ruža završena je trodnevna priprava za proslavu župnog blagdana svete Terezije od Djeteta Isusa. 

Misno slavlje predvodio je fra Ivan Mikelnić uz sukoncelebraciju župnika.

Nakon mise održana je pobožnost svetoj Tereziji čitanjem posljednjih trenutaka njezinog života na ovom svijetu iz njezine knjige "Ispovjest jedne duše" te su blagoslovljene ruže u spomen na malu sveticu koja je do posljednjeg daha posipala latice ruža.

Pobožnost sv. Tereziji i blagoslov ruža

U srijedu, 30. rujna 2015., treći dan trodnevne duhovne priprave za blagdan naše župne zaštitnice sv. Terezije od Djeteta Isusa, misno slavlje predvodi fra Ivan Miklenić. Prije sv. mise biti će pobožnost svetoj Tereziji od Djeteta Isusa. Na kraju mise biti će i blagoslov ruža koje su zaštitni znak ove Svetice i izraz Božje ljubavi za svakog pojedinog čovjeka. 

Dođite i duhovno se pripremite za veliki blagdan župe!

 

Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom - 29.9.2015.

U utorak, 29. rujna 2015., drugog dana trodnevne duhovne priprave za blagdan župne zaštitnivce misno slavlje predvodio je fra Ivan Miklenić uz sukoncelebraciju župnika vlč. Ivana Šarića. Nkon mise bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Vrijeme provedeno pred Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu donosi velike milosti​!

 

Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom

U utorak, 29. rujna 2015., drugi dan trodnevne duhovne priprave za blagdan naše župne zaštitnice sv. Terezije od Djeteta Isusa, misno slavlje predvodi fra Ivan Miklenić, a nakon mise je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Vrijeme provedeno pred Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu donosi velike milosti​!

Ne dopustite da vas savlada duh klonulosti i malodušnosti. Simptom je oholosti isključivo oslanjanje na vlastite snage. Dopustite Isusu da vas osvoji i promijeni, a kasnije napuni vaše srce do vrha tako da Vaš odgovor Njemu bude savršena predanost. Tražite Ga!

Misa za bolesne i bolesnike - 28. rujna 2015.

U ponedjeljak, 28. rujna 2015. misom za bolesnike započela je trodnevna duhovna priprava za proslavu župnog blagdana svete Terezije od Djeteta Isusa. Misu je predvodio fra Ivan Milenić uz koncelebraciju župnika vlč. Ivana Šarića i podijeljen je sakramenat bolesničkog pomazanja.

"S misterijem patnje suočavamo se osobito u bolesti. U bolesti, vlastitoj i tuđoj, doživljavamo što znači trpjeti i biti ispunjen strahom i tjeskobom pred neizvjesnom budućnošću i pred smrću. Bolest je iskušenje za našu vjeru, za naže pouzdanje i za našu ljubav."

Danas započinje trodnevna duhovna priprava za župni blagdan

U ponedjeljak, 28. rujna 2015. misnim slavljem u 18,00 sati u župnoj crkvi Svete Terezije od Djeteta Isusa započinje trodnevna duhovna priprava za proslavu blagdana župne zaštitnice sv. Male Terezije od Djeteta Isusa koji proslavljamo u četvrtak, 1. listopada 2015.

Današnje misno slavlje u 18,00 sati predvodi fra Ivan Miklenić OFM, a biti će za bolesne koji će moći pristupiti sakramentu bolesničkog pomazanja.

Dođite i povedite sve one koji su u potrebi primiti sakrament bolesničkog pomazanja!

 

 

Kapela danonoćnog klanjanja sv. Ivana Vianneya

Kapela danonoćnog euharistijskog klanjanja sv. Ivana Marije Vianneya otvorena je 30. studenog 2014.

Vjernici se ondje mogu pokloniti pred Presvetim i provesti neko vrijeme u samoći i duhovnom razmatranju.

Vrijeme za klanjanje je od ponedjeljka do nedjelje danonoćno (0-24), osim u vrijeme pobožnosti krunice i sv. mise.

Koordinator kapele: s. Mirjam Radošević kojoj se možete javiti ako se želite uključiti u službu dežurstava (098-589-3347)

Odgovara vlč. Ivan Šarić, župnik

Znanstveni skup posvećen msgr. Adamu Muchtinu

U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u petak, 2. listopada 2015. bit će održan znanstveni simpozij posvećen svećeniku, umjetniku i graditelju crkve sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici, msgr. Adamu Muchtinu. Ugledni predavači predstavit će život i djelo mons. Muctina, kao i društvene i crkvene okolnosti u kojima je djelovao.

Mons. Adam Muctin rođen je 4. prosinca 1908. u Slovačkoj. Njegovo životno poslanje bila je izgradnja crkve na Podvežici čiji idejni nacrt je nastao prema njegovoj zamisli. Kamen temeljac crkve sv. terezije od Djeteta Isusa blagoslovljen je 26. ožujka 1940., a blagoslov crkve bio je 8. prosinca iste godine.  Umro je na glasu svetosti 21. kolovoza 1994. Na blagdan sv. Josipa 2013. godine njegovi posmrtni ostaci preneseni su s trsatskog groblja u crkvu sv. Terezije od Djeteta Isusa, crkvu koju je sagradio i u kojoj je dugo godina kao župnik djelovao. 

Susret klanjatelja kapele danonoćnog klanjanja i p. Justa Lofeuda

Susret klanjatelja kapele danonoćnog klanjanja sv. Ivana Vianneya u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici održano je 8. siječnja 2015. Svetu misu i klanjanje, uz župnika vlč. Ivana Šarića, predvodio je P. Justo Lofeudo promicatelj i organizator klanjanja u svijetu iz Argentine.

http://ri-nadbiskupija.com/index.php/aktualnosti/1062-kapela-danonocnog-...

 

Stranice