Četvrtak, 14. lipnja 2018.

MISAO IZ EVANĐELJA DANA

Tko se srdi na brata, bit će podvrgnut sudu.

Fotografija Kristine Kiki Terihaj.

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga bit će podvrgnut sudu. Ako tko bratu rekne: 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. Ako tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu. Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar. Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.« (Mt 5, 20-26)

Povezana slika

Svetac dana - Sveti Elizej i Sveti Metod Carigradski​

Sveti Elizej

Današnji je sveti zaštitnik Elizej (hebrejski Eliša), starozavjetni prorok iz IX. stoljeća prije Krista. O njemu piše u starozavjetnoj Prvoj i Drugoj knjizi kraljeva. Rodio se u Abel-Meholahu, u dolini rijeke Jordana, južno od grada Beit She'ana. Sin Šafatov, iz imućne obitelji, bavio se poljodjelstvom. Na tom mjestu pronašao ga je za plugom prorok Ilija, kad se vraćao jordanskom dolinom s gore Horeba. Ime Elizej dolazi od hebrejske riječi koja u prijevodu znači: „Bog koji pomaže,“ „koji spašava“. Djelovao je za vrijeme sjevernih kraljeva Jorama i Jehua. Prema biblijskoj tradiciji bio je čudotvorac. Učenik proroka Ilije, spremno se odazvao na njegov poziv i nastavio njegovo djelo. Bio je Ilijin poslužitelj, a kad je Ilija uznesen ognjenim kolima na nebo, Elizej je primio snagu i moć Ilijina duha. Naslijedio je „obilje Ilijina duha“ i Ilijin plašt koji mu je bio od osobite pomoći. Plaštem je razdijelio vode rijeke Jordana da bi je prešao, kao što je to nekada učinio Mojsije na Crvenom moru. 

Sveti Elizej

Ostavio je snažan trag, a Svevišnji je preko njega činio mnoga čudesa, među njima i umnažanje kruha. Elizej je igrao presudnu ulogu u vjerskom i političkom životu izraelskog naroda. Šezdeset godina, od 892. do 832, obavljao je dužnost „proroka u Izraelu“. Preminuo je u Samariji. U Crkvi je čašćen kao svetac pa su se prema predaji njegove relikvije prenosile u Aleksandriju, Carigrad i Ravennu. Štuju ga i pravoslavci, protestanti, Židovi i muslimani. Posvećena su mu mnoga naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Fažana, Draguć kod Cerovlja).

Sveti Elizej

Sveti Metod Carigradski

Sveti Metod (Methodios ili Methodius) I, carigradski patrijarh, upravljao je carigradskom Crkvom od 4. ožujka 843. do 14. lipnja 847. Rođen je oko 790. u Sirakuzi na Siciliji. Njegovi roditelji, imućni Grci, poslali su dječaka na školovanje u Carigrad, sa željom da ostvari karijeru na carskom dvoru. Metod se opredijelio za duhovno zvanje, postao monah i opat samostana Chenolakkos u Bitiniji, na sjeverozapadu Male Azije. Boravio je zatim na otoku Chiosu u Egejskom moru, sagradio tamo samostan i utemeljio monašku zajednicu. Pristaša štovatelja ikona, uspješno je surađivao s carigradskim patrijarhom Niceforom. Zbog progona od strane ikonoklasta, protivnika štovanja ikona, patrijarh Nicefor poslao ga je 815. kao svojeg predstavnika u Rim, gdje je zatražio pomoć pape Paskala I. 

Sveti Metod Carigradski

Metod se vratio u Carigrad 821, ali je bizantski car Mihajlo II. Mucavac bio na strani ikonoklasta pa je Metod uhićen, bičevan i prognan na otok Sveti Andrija u Mramornom moru. Tamo je živio u neljudskim uvjetima, zatvoren u jednu rimsku grobnicu. Mihajlov nasljednik, car Teofil, također je pripadao ikonoklastima, ali je cijenio Metodovo mišljenje pa ga je 829. pozvao na svoj dvor. Zadržao je Metoda u svojoj palači kao savjetnika. Kad je 843. na prijestolje došla njegova supruga, carica Teodora, imenovala je Metoda patrijarhom Carigrada. On je tada uz suradnju biskupa i svećenika učinio kraj prevlasti ikonoklasta. Plodan teološki pisac, obolio je od vodene bolesti i preminuo u Carigradu na današnji dan, 14. lipnja 847.

Sveti Metod Carigradski